Változik a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás

Megszavazta a parlament a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás módosítását.

Megszavazta a parlament a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás módosítását. A következő módosulások érintenek minket is.

Az Uniós gender-irányelv magyar jogba való átültetése értelmében 2012. december 21-től biztosítási díjban nem lehet különbséget tenni a nemek között. Eszerint azon biztosítási termékeknél, melyeknél korábban eltérő díjszabást alkalmazott az adott biztosító, várhatóan a nőknél emelkedni, a férfiaknál pedig csökkeni fognak a díjak. Ennek magyarázata, hogy az eddig alkalmazott eltérő díjszabás oka az volt, hogy a férfiak a stasztikai adatok alapján korábban halnak, mint a nők, így náluk nagyobb volt a kockázat mind az életbiztosítások, mind pedig a betegségbiztosítások terén. A fenti dátumtól tehát egységes díjakat fognak alkalmazni a biztosítók. Ez a módosítás a biztosítók belső működését nem érinti, azaz a tartalékképzésben, a reklámokban, a kockázatok elbírálásában, stb továbbra is különbséget tehetnek.

Az eddigi évente egy alkalommal megengedett KGFB díjak kihírdetését ezentúl többször engedélyezi a törvény , tehát nem csak a tárgyév végén (legkésőbb november 1.), hanem évközben bármikor hirdethetnek a biztosítók új tarifát. Azonban az új tarifa a kihírdetés után 60 nappal lép életbe. Azonban ez nem jelenti azt, hogy évközben bármikor válthatunk biztosítót. Ezentúl is ugyanúgy, az egy biztosítási év eltelte után lehet új szerződést kötni, amennyiben a felmondás 30 nappal az évforduló előtt a biztosítóhoz beérkezett. Ez a változtatás nem érinti az év végén, azaz 12.31-es évfordulós szerződéseket, hiszen ott ahogy eddig is, az év végi díjak alapján lehet váltani.

Ezentúl a biztosítók csak a biztosítási évforduló előtt maximum 60 nappal korábban fogadhatnak be új szerződéseket. Egy példával szemléltetve, akinek 2013.05.21-én lesz évfordulós a szerződése, az legkorábban 2013.03.22-én köthet új szerződést. Így az év végi kampányra járó kedvezményt nem tudja már igénybe venni. Azonban erre már korábban reagált némely biztosító, és ugyanazt a mértékű kedvezményt más néven biztosította ügyfeleinek.

Változik a kártöténeti rendszer nyilvántartása. Ezentúl egy kártörténeti számot kapnak az üzembentartók és az alapján fogják beazonosítani Őket.

Azon külföldi vállalkozások, melyek magyarországi fiókteleppel rendelkeznek - a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepeiről szóló törvény módosítása miatt - ezentúl jogképesek lesznek, azaz a cég jogok szerezhet és kötelezettségeket vállalhat. Szerződéseket köthet, vagyont szerezhet, pert indíthat és maga is perelhető lesz.

A kiemelt információ fogalma belekerült a tőkepiacról szóló törvénybe. Ez egy olyan információ, mely segíti a befektetőt abban, hogy az adott értékpapírral kapcsolatban befektetési döntéseket hozzon meg.


Forrás: portfolio.hu
Cimkefelhő
Összefogás
Adomány
Kalkulátor
Társadalmi szerepvállalás
KGFB
Online biztosítás
Mi Együtt
Kötelező biztosítás